lördag 24 maj 2014

MIDDAGSBJUDNING

















För ett tag sedan var Emilia och Edvin här och åt middag med oss. Vi bjöd på grönsaker och dipp, hamburgare (med hembakt bröd) och key lime pie till efterrätt. Det var en jättetrevlig kväll. Senare på kvällen åt vi även munkar och drack mjöd. :)

söndag 18 maj 2014

SOMRIGA LAKAN











Jag har bäddat med somriga lakan nu. Det känns somrigt med blått och vitt.

fredag 16 maj 2014

MAMMAS FÖDELSEDAG



















När mamma fyllde år var vi ute och åt på restaurang och sedan firade vi henne med tårta hemma hos oss. Det var en härlig dag!

torsdag 1 maj 2014

MJÖD OCH MUNKAR










I Finland firar man Valborg och 1:a maj med mjöd och munkar. I år hakade vi på trenden för första gången, och resultatet blev riktigt lyckat! Detta kommer vi göra igen. Mjöd (heter simi på finska) är en alkoholfri dryck som påminner lite om iste, men som får en lite kolsyraktig touch tack vare jästen. Observera att mjöden ska stå några dar innan den är klar så gör den i god tid. Här kommer recepten: 


MJÖD (tar 3-6 dygn)

4 l vatten 
0,5 kg farinsocker
1 citron
⅛ tsk jäst 
0,5 dl sirap.
russin och socker

Gör så här: 

Skölj citronerna noggrant och skala av det gula skalet tunt, till exempel med potatisskalare. Lägg skalen och sockret på bottnen av en stor skål. Koka upp hälften av vattnet och häll över sockret och citronskalet. Avlägsna det vita från citronerna och skär dem i skivor. Lägg dem och resten av vattnet i ett kärl. Låt vätskan värmas upp till 37 grader och tillsätt jästen. Låt drycken jäsa i rumstemperatur till följande dag. Lägg några russin och en tesked socker på bottnen av rena flaskor och häll i det silade mjödet. Korka flaskorna och ställ dem svalt. Mjödet är färdigt när russinen stiger till ytan. Serveras gärna i glas med isbitar och citronskivor. 

Tips: Om du vill ha mjödet snabbare färdigt ska du förvara det ett dygn i rumstemperatur och sedan ställa det svalt för ett dygn eller två.

Tips: Om du vill ha ljusare mjöd ska du ta hälften farinsocker och hälften vanligt socker. Sockermängden kan också minskas med en tredjedel. I stället för farinsocker kan du använda sirap. Honung ger fin arom åt mjödet.

Tips: Vill du ha mer citronsmak kan du öka mängden citron och även testa att minska mängden socker. 


MUNKAR
ca 32-40 st

5dl mjölk, röd
50g jäst
1 3/4dl socker
drygt 1,5 tsk salt
ca 1,5tsk kardemumma (stöt själv i mortel)
1 ägg
ca 15dl vetemjöl
150g gram smör

Kokosfett till fritering. 
Strösocker till dekoration. 

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen tillsammans med degvätskan. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Tillsätt socker, salt, kardemumma och äggen i degbunken. Börja arbeta in mjölet, lite åt gången. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Tillsätt det avsvalnade smöret och arbeta in det i degen, knåda tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 

Kavla ut degen lagom tjockt och tryck ut munkarna med ett glas (beroende på hur stora du vill ha munkarna). Hetta upp oljan till 152-157°. Om du saknar en termometer kan du lägga i en bit formfranska. När den blir gyllengul är oljan klar att friteras i. Tänk på att ha ett lock till hands när du friterar. Om oljan börjar brinna sätter du på locket! Kasta aldrig vatten i oljan!

Fritera 3-4 munkar åt gången, vänd efter en stund och fritera på andra sidan, ca 1 minut/sida. Ta upp munkarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Vänd i socker eller glasera efter tycke!