söndag 31 juli 2011

KANTARELLTOAST






En dag i veckan fick vi kantareller av några kompisar. Jag gjorde då varma mackor med kantarellstuvning. Himmelskt! :)

lördag 30 juli 2011

SALLAD FUNKAR ALLTID






I måndags kväll hade vi några vänner på besök. Jag visste inte vad jag skulle bjuda på, men bestämde mig till slut för sallad. Det blev en sallad med babyspenat, ruccola, melon, avocado, tomat och fetaost. Sedan en tomat- och mozzarellasallad. Till detta fick man välja på kräftstjärtar och lufttorkad skinka eller både och. Vi åt även tsatziki och vitlöksbröd.

fredag 29 juli 2011

FIKASTUND






Mysigt kvällsfika med nybakta muffins. Härligt att vara hemma och mellanlanda lite. Men idag åker vi vidare till Skåne för lite mer semester. Hoppas på fint väder! :)

torsdag 28 juli 2011

NYA ROSOR








Häromdagen städade jag hela lägenheten, sedan gick jag och handlade. När jag var i affären såg jag att det var specialpris på rosor, så de fick följa med hem. Det är så härligt med ett nystädat hem och vackra blommor blir pricken över i:et.

onsdag 27 juli 2011

CHOKLAD- OCH HALLONMUFFINS






Igår kväll blev jag sugen på att baka. Jag ville gärna använda några nya söta muffinsformar, som jag fick av en kollega i sommarpresent, så det blev muffins. Här kommer receptet:

Choklad- och hallonmuffins
ca 15 stycken

4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
1,5 dl kakao
2 dl mjölk
2 ägg
75 g smör
2 dl hallon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och kakao i en skål.
2. Vispa ihop mjölk och ägg och tillsätt det.
3. Smält matfettet och rör försiktigt i det till en jämn smet.
4. Fördela smeten i muffinsformar och tryck i 4-5 hallon i varje form.
5. Grädda ca 20 minuter.

Lycka till!

tisdag 26 juli 2011

SOMRIGT I SOVRUMMET









Jag har gjort det lite mer somrigt i sovrummet och tagit in lite cerise/rosa färg på olika saker. Jag har inte köpt något nytt, utan tog sådant som fanns här hemma. Bara blommorna är nyinköpta.

måndag 25 juli 2011

SMARRIG EFTERRÄTT MED PERSIKA







Här kommer ett tips på en jättegod efterrätt. Jag såg en liknande rätt på Sommar med Ernst, men jag hade inte de ingredienserna hemma, så det blev en helt egen version av Ernsts recept. Här kommer mitt recept:

Stekta persikor
3-4 portioner

4 persikor
3 msk smör
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/2 citron
1 msk honung

Gör så här:
1. Skölj persikorna och skär dem i klyftor.
2. Smält smöret i en stekpanna och lägg sedan i persikoklyftorna.
3. Häll över kardemumma, vaniljsocker, honung och pressa över citronhalvan.
4. Stek persikorna tills de blir mjuka och vätskan lite seg.
5. Servera med vaniljglass.

Superenkelt och kalasgott!

söndag 24 juli 2011

NYTT I FÖNSTRET






För ett tag sedan köpte jag lite nya krukväxter till köket. Det blev mycket trevligare med lite mer levande blommor :) De gamla höll på att dö och var helt uttorkade när vi kom hem efter vår treveckorsresa.

lördag 23 juli 2011

MIDDAG PÅ FISKRESTAURANG










En kväll för ett tag sedan, (strax efter att vi kommit hem från Finland), åt vi middag på en fiskrestaurang vid vattnet. Jag åt gratinerade havskräftor med vitlökssmör, aioli, sallad och bröd. Det var riktigt gott! Sedan blev det glass till efterrätt. Ibland blir man lite hemmablind och tänker inte på hur vackert det faktiskt är här.

fredag 22 juli 2011

INLAGDA TOMATER




Nu är vi hemma igen efter en vecka på Öland. Veckan var fylld av jobb, så jag har inte hunnit blogga. Dessutom hade vi inget internet. Förra veckan gjorde jag inlagda tomater. Jag fick idén från "Sommar med Ernst". Han lade ju in tomater i det första programmet. Här är receptet:


Inlagda tomater

30 st körsbärstomater
3 st rosmarinkvistar
3 st lagerblad
2 st vitlökar
1.5-2 msk svartpeppar
2 msk honung
1-1.5 l vitvinsvinäger


Gör så här:

1. Picka tomaterna med en sticka eller gaffel.

2. Lägg ned tomaterna i en väl rengjord glasburk.

3. Klyv vitlöken i halvor och lägg ned i burken tillsammans med lagerblad och rosmarin.

4. Häll på svartpepparkornen och honungen och fyll sedan på med vinäger tills att burken är fylld.

5. Tillslut burken väl.

torsdag 21 juli 2011

SMÅ SMÅ BLOMMOR




Jag är nu på Öland och jobbar för fullt den här veckan. Här är kommer en bild hemifrån så länge, eftersom jag inte har så mycket möjlighet till internet.

måndag 18 juli 2011

NYA HANDDUKAR PÅ PLATS








Nu är handdukarna jag köpte i Finland på plats i vårt badrum. Den lilla skylten med texten gäster, köpte jag i Lundagårds butik när jag var där på loppis.

söndag 17 juli 2011

BLOMLYKTOR






Nu har jag lite nya blommor i lyktorna. Det blev margueriter denna gång.

lördag 16 juli 2011

NYA KUDDAR PÅ BALKONGEN








Nu har jag sytt kuddar av tyget jag köpte på Marimekkos fabriksbutik i Helsingfors. Kuddarna får vara ute på balkongen nu i sommar. Jag sydde även några andra kuddfodral av tyg, som jag hade här hemma. Blommorna på balkongen hade vissnat när vi var borta, så jag fick köpa nya när vi kom hem.

fredag 15 juli 2011

GRILLADE HAMBURGARE








Igårkväll grillade vi hamburgare. Vi åt dem med flera olika tillbehör och det var supergott! Det var lite kallt ute, så vi fick sitta inomhus och äta.

torsdag 14 juli 2011

GLADIOLUSPREMIÄR








Jag tycker gladioler är så fina och jag brukar alltid köpa dem på hösten. När jag var i blomsteraffären häromdagen, så såg jag att de redan hade kommit, så jag köpte med mig en bukett hem. Jag gillar mest de vita, och de passar bra nu på sommaren. Här är bilder från vår hall. När vi flyttade in här så ville jag gärna ha cerisa detaljer som piggade upp i hallen och de är fortfarande kvar, vi trivs bra med cerist. :)

onsdag 13 juli 2011

PRALINSKORPOR






Jag köpte pralinskorpor på en chokladbutik här i staden. De innehåller kakao, mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad. Helt fullproppade med choklad alltså. Riktigt goda!

tisdag 12 juli 2011

TURKISK MAT






Jag hittade ett inlägg från resan som jag visst inte hade publicerat. Innan vi steg på båten i Stockholm för att resa till Finland (för tre veckor sedan) åt vi turkisk mat på en mysig restaurang. Till förrätt blev det friterad haloumi och sedan grillspett av lamm, oxfilé och kycklingfilé. Mycket gott!

måndag 11 juli 2011

HEMMA IGEN






Nu är vi hemma i Sverige igen! Det var inte så roligt att åka ifrån alla i Finland, men nu känns det ändå skönt att vara i sitt eget hem igen. Här är två bilder på öppna spisen som finns i vår lägenhet. Tyvärr är den inte godkänd för eldning, men på vintern tänder vi ljus i den nästan varje kväll. Idag har jag städat på balkongen här hemma. Vi åkte även och och köpte lite nya blommor till balkonglådorna. Bilder kommer senare.

söndag 10 juli 2011

FLER BLOMMOR



Lite fler blommor från trädgården här. Det har kommit upp lite nya blommor som inte syntes till förra veckan.

RETRO




I flera kvällar här har vi spelat ett spel som heter Retro. Det är ett jätteroligt frågespel som innehåller frågor om 50-90-talet. Trevligt!

lördag 9 juli 2011

ÄNNU MER MARIMEKKO






Det verkar inte finnas någon hejd på min marimekkoshopping, men är man i Finland så får man passa på. :) I tisdags åkte jag till Kokkola (eller Karleby som det heter på svenska), för att gå på stan och då var det var rea i en marimekkobutik. Jag köpte två handdukar och en gästhandduk. En liten bonus var necessären som följde med gästhandduken.